Notícies

/, Gossos/Cop de calor

Cop de calor

El “cop de calor” és el nom comú de la hipertèrmia, una pujada de la temperatura corporal fins al punt que pot provocar mal funció dels processos fisiològics. Aquests efectes poden ser irreversibles i provocar la mort de l’animal. Normalment es presenten en dies molt calorosos o després d’alguns dies amb calor moderada consecutius.

La temperatura corporal mitja dels gossos és de 39 °C i la regulen mitjançant el panteix i la suor que eliminen pels coixinets. Quan la temperatura ambiental és massa elevada, aquesta regulació pot no ser suficient i es presenta la hipertèrmia, que pot resultar mortal, ja que acaba amb les reserves de sucre i sals de l’organisme. En condicions extremes, el cop de calor pot posar fi a la vida del nostre gos en només 15 minuts.

Els símptomes apareixen quan la temperatura corporal supera els 42 °C.
Falta de força o decaïment.
Tremolors musculars.
Cianosi (coloració blava de la pell o mucoses).
Respiració ràpida o amb dificultat.
Augment del ritme cardíac.
Alteració a la salivació.
Petèquies (petites taques de sang a la pell).

Les conseqüències més greus ens condueixen a hemorràgia intestinal, insuficiència renal, insuficiència cardíaca, insuficiència hepàtica, fallo multiorgànic, edema cerebral i la mort.

Com ho podem evitar:

Tenir sempre disponible aigua neta i fresca.
Procurar que estiguin en un lloc prou ample i ventilat.
Procurar que hi hagi ombra suficient.
Donar el menjar a primera o última hora del dia.
Sortir a passejar a primera o última hora del dia, i al migdia, únicament l’estona justa per fer les seves necessitats.
Evitar l’exercici a les hores centrals del dia.
Posar uns gels a l’aigua.
Si aneu de viatge i no teniu aire condicionat, podeu portar gel, un parell de tovalloles i aigua. A les parades, si té molta calor, poseu-li una tovallola molla i deixeu que s’hi posi a sobre, tombat o dret. També es pot fregar els coixinets amb gel.
Evitar deixar-los a dins del cotxe en dies de calor intensa o exposats al sol, ja que la temperatura a dintre d’un cotxe estacionat en un dia de calor i humitat elevades puja 0,7 °C per minut.

 

PRIMERS AUXILIS

No li podeu baixar la temperatura de cop perquè passarem a provocar una hipotèrmia, hem de baixar-la de forma progressiva i l’animal s’ha de rehidratar i recuperar els nivells de sucre i sals que ha perdut. S’ha de traslladar immediatament a una clínica veterinària i, durant el trajecte, podeu:
Humitejar (sense cobrir) prioritàriament el coll i el cap amb tovalloles humides amb aigua no molt freda.
Posar un glaçó de gel a sobre el pont del nas, les aixelles i les engonals.
Humitejar la boca, sense forçar-lo a beure, i sense deixar que begui en excés.
És imprescindible que un veterinari el tingui hospitalitzat i en observació. La normalització de la respiració no elimina possibles danys cerebrals i d’altres seqüeles d’aquest fort shock.

2017-09-13T10:24:42+02:00 9 Juliol 2015|Categories: Consells, Gossos|