Notícies

Cuidar les ungles

Una cosa tan senzilla com la cura de les ungles del nostre animal pot suposar un problema si no saps com fer-ho. Aquí, us explicarem com detectar els problemes més comuns i com solucionar-los.

Encara que molts animals desgasten les ungles quan caminen o amb rascadors, poden necessitar un tall d’ungles periòdic. Hem de tenir especial cura amb els espolons, que no toquen el terra i poden créixer de forma caragolada i arribar a clavar-se al coixinet ocasionant problemes i dolor. També és molt freqüent que s’enganxin amb la roba, mantes, etc. i se les arrenquin, el que és molt dolorós i requereix la intervenció d’un veterinari.

Per tal d’evitar aquests problemes, a Vet’s recomanem la revisió periòdica de les ungles.

Normalment les ungles necessiten ser tallades si toquen el terra quan l’animal camina i, si cal, podeu portar la vostra mascota a les nostres clíniques o podeu tallar-les a casa.

Però, perquè a la nostra mascota li creixen massa les ungles?

Poden haver-hi raons per explicar un creixement excessiu de les ungles dels animals.

En el cas dels gossos, un sobre creixement accelerat podria ser indicatiu de malalties greus, com per exemple la leishmaniosi, així que en aquests casos és important consultar al veterinari i descartar un problema de salut.

En els gats les causes més freqüents a més de no disposar de rascadors adequats, són l’obesitat i l’osteoartrosi, perquè són processos que fan que el gat perdi mobilitat.

En aus, les ungles llargues normalment són conseqüència de fer servir perxes de plàstic. Les perxes han de ser preferiblement de fusta i de gruixos diferents per tal d’afavorir que l’animal s’agafi bé. També existeixen perxes especials per llimar les ungles. De vegades, el sobre creixement de les ungles també pot estar relacionat a la presència d’àcars, que ha de ser tractar per un veterinari especialista en aus.

En petits mamífers com conills o cobais, les ungles excessivament llargues sol ser a causa d’un substrat inadequat. Aquests animals, en llibertat, són cavadors i gasten molt les ungles però quan els tenim a casa, no poden fer túnels i les ungles no es gasten tant, pel que les haurem de retallar.

Cóm tallar les ungles.

Les ungles dels animals, contenen vasos sanguinis i una terminació nerviosa, que si es tallen, produeixen sagnat i dolor. Quan les ungles són blanques es pot distingir molt bé, però quan són de color negre resulta més complicat saber per on has de tallar.

Procediment:

El tall d’ungles s’ha de fer de forma obliqua, tal com es pot veure a la foto. L’ungla ha de quedar lleugerament més llarga que el coixinet i hem de deixar un marge per tal de no fer malbé les terminacions arteriovenoses. Si ens passem una mica, el sagnat és abundant, però no és motiu d’alarma, només cal aplicar una mica de pressió durant uns minuts amb una gasa amb aigua oxigenada.

Per tallar les ungles de les nostres mascotes existeixen eines específiques, ja que no podem fer servir els mateixos que fem servir els humans. Depenent de l’espècie i la mida de l’animal, trobarem diferents tipus de talla-ungles. Als nostres centres estarem encantats d’ assessorar-vos per escollir la més eficaç.

2017-09-13T10:26:30+02:00 17 Juny 2015|Categories: Aus, Conills / Cobais, Consells, Gats, Gossos|