Notícies

/, Gats/Educar a un gat

Educar a un gat

Un gat no aprèn ordres d’obediència bàsica com ara “seu”, “quiet” o “vine”, però sí que els podem ensenyar normes de conducta per tal de millorar la convivència amb els nostres amics felins.

Us explicarem per què els gats, encara que tenen un dels cervells més desenvolupats del món dels mamífers, no són capaços d’aprendre ordres com ho fa, per exemple un gos. Els gats són animals territorials i independents i no esperen ordres, simplement, perquè no les necessiten ni les fan servir per desenvolupar la seva vida diària. A diferència dels gossos, són molt poc jeràrquics i, ni són socials, ni gregaris i, per tant, no necessiten sotmetre’s a les directrius d’un líder.

Sabent això l’objectiu no serà ensinistrar el nostre gat, però sí educar-lo per tal d’evitar comportaments indesitjats, com ara pujar-se’n a una taula amb menjar o esgarrapar el mobiliari.

Per aconseguir que acati certes normes a casa, es poden fer servir càstigs indirectes, sempre amb afecte, que aconsegueixin un estímul que resulti negatiu pel gat, com ara un soroll inesperat o mullar-li lleugerament la cara amb un difusor suau. És important que aquesta tècnica es faci servir únicament en el mateix moment en què l’animal practica la conducta inadequada i s’ha de procurar que no sigui conscient de què l’estímul desagradable el fan els seus amos. Si un gat percep que el seu amo li tira aigua o fa sorolls que l’espanten o molesten, es podria empipar amb ell i tenir-li por. Les carícies i les paraules amables després, reforçaran el vincle amb el gat.

Un entorn necessari

Per què un gat tingui un comportament adequat, necessita un entorn que cobreixi les seves necessitats bàsiques.Si no volem que esgarrapi els mobles, les catifes o les cortines, li hem de procurar un rascador per què es pugui afilar les urpes.També necessita poder pujar a llocs alts per poder observar i controlar el seu territori.

A l’hora de fer les seves necessitats en el lloc adequat hem de tenir cura de facilitar-li un calaix de sorra, que deixarem en un lloc tranquil, allunyat dels seus estris per menjar i beure, i cal que el netegem correctament. Les femtes s’han de netejar diàriament, i en quant als pipis, hi han molts tipus de sorra al mercat que especifiquen el tractament i la durada del producte. Hi han sorres que haureu de canviar cada 2 o 3 dies, o d’altres que poden durar fins a 4 setmanes.

Un altre factor important és la higiene. Per evitar tenir un gat adult que no siguem capaços de banyar, raspallar o tallar les ungles, és convenient començar a acostumar-lo durant les primeres 8-10 setmanes de vida, període en el qual es produeix la seva socialització.

Zona de descans.

Un dels territoris fonamentals per tenir un gat sa i equilibrat és una zona de descans on poder, tant empolainar-se, activitat a la qual destinen gran part del seu temps, com a dormir en son profund. Aquesta ha de ser una zona tranquil·la i elevada a on es puguin sentir segurs. En molts casos, si no li limitem, ell decidirà on. I no sempre serà el coixí que li hem preparat, sinó que acabarà sent, per exemple, sota l’edredó del nostre llit. Sigui quin sigui el lloc escollit, un cop es retiri a descansar li hem de molestar el menys possible, deixant aquesta zona per a les interaccions afectuoses i relaxants (carícies). Recordeu que un gatet cadell necessita dormir profundament suficients hores al dia per desenvolupar-se plenament.

 

Alimentació.

El gat necessita una dieta rica en proteïnes, ja que és un carnívor. Si no alimentem el nostre de manera adequada, és fàcil que busqui a les escombraries o agafi el menjar de la taula per tal de poder satisfer les seves necessitats nutricionals. Per això, a Vet’s recomanem pinsos de gamma alta rics amb proteïnes de qualitat i alternar el menjar sec amb l’humit per tal d’ajudar a la prevenció de determinades patologies.

 

Evitar els accidents domèstics.

La curiositat del gat està extremadament desenvolupada, i la seva agilitat els permet arribar a gairebé qualsevol lloc de la casa. Aquesta combinació els fa propensos als accidents. Apropar-se massa a les estufes, trepitjar vitroceràmiques, ficar-se a les rentadores… Són riscos reals que causen moltes visites al veterinari entre els gats domèstics. Per poder fer un condicionament negatiu com a mesura de precaució, podeu, per exemple, mullar-li lleugerament la cara amb un difusor suau si s’apropa massa a l’estufa, posar paper d’alumini a la vitroceràmica perquè faci soroll quan la trepitgi i revisar sempre la rentadora o assecadora abans de posar-la en marxa.

A partir del 6-7 mesos que comença la pubertat, si el gat té possibilitat, sortirà al carrer a passejar, explorar territori o buscar parella. Això també augmenta el risc de patir un accident traumàtic, una intoxicació, malalties infeccioses o parasitaries, pèrdues, etc. Per evitar aquestes excursions, podeu posar barreres físiques o consultar amb el veterinari els beneficis de l’esterilització i, amb l’aplicació del microxip, si s’extravia el podreu recuperar més fàcilment.

2017-09-13T10:24:12+02:00 31 Juliol 2015|Categories: Educació felina, Gats|