Notícies

/, Gossos/El fred i les mascotes

El fred i les mascotes

Els cossos de gossos i gats estan recoberts gairebé per complet per pèl que els aïlla dels canvis de temperatura i els protegeix del sol. Algunes races canines, com els Huskys Siberians, tenen un pelatge tan dens que realment no necessiten cap abric extra.

Molts afirmen que els animals no necessiten abric perquè a la naturalesa cap animal s’abriga per passar l’hivern, per més cru que aquest sigui. No obstant, això no significa que no pateixin el fred.  De fet és comú que els animals afeblits, sigui per estar malalts, o per ser massa joves o vells, no aconsegueixin passar l’hivern amb vida en estat salvatge.

En el cas de les nostres mascotes hem d’agregar que viuen en cases amb calefacció, la qual cosa fa que el canvi de temperatura sigui molt brusc cada vegada que surten a passejar al carrer.

 

Gossos i gats geriàtrics

A aquesta edat són molt comuns els problemes articulars, com les artrosi a nivell lumbar o lumbo-sacre. Aquestes patologies gairebé sempre empitjoren amb el fred intens, podent arribar a impedir que l’animal aconsegueixi aixecar-se sol i caminar. Aquests animals necessiten sens dubte estar abrigats a l’hivern quan surten al carrer o si romanen en un pati. A més els animals geriàtrics no tenen les defenses en estat òptim i la seva energia és menor que quan són joves, per tant és molt important cuidar-los del temps fred, sobretot a la nit, quan descansen i es queden moltes hores inactius.

Els gossos de mida petita també pateixen molt el fred, perquè la seva superfície corporal és molt gran en relació a la grandària, i això facilita la pèrdua de calor. A més, les seves reserves calòriques són menors i tenen menor capacitat per generar calor durant massa temps.

Existeixen molts models d’abrics per a gossos, que es poden obtenir en diversos colors, grandàries i qualitats. Els hi ha més o menys abrigats i també impermeables per protegir-los de la pluja. Fins i tot es poden aconseguir botes per a gossos, encara que molts no les toleren i no paren fins a aconseguir treure-se-les. Pels gats, potser és més apropiada la manta tèrmica, on poden descansar còmodes i ben calentets.

Si els teus animals viuen a l’exterior, també pots col·locar-los un abric, especialment durant la nit. Han de comptar amb un lloc cobert on protegir-se i una superfície per ficar-se al llit que els protegeixi del fred i la humitat del sòl. Per a això serveixen les casetes o els matalassos, si és possible a sobre d’alguna cosa elevada per deixar un espai d’aire entre la superfície i el sòl.

Finalment, si has de comprar un abric pel teu amic, prèn la mesura del seu llom des de la base del coll fins al naixement de la cua. És important que la peça cobreixi tot el llom perquè el protegeixi realment del fred.

 

Més calories, només a les mascotes d’exterior.

Quan l’hivern constreny, tots gasten més energia, ja que mantenir la temperatura corporal requereix més calories. És per això que durant aquest període, les mascotes que viuen en patis i jardins han de menjar una mica més. Així mateix, aigua neta i fresca és indispensable perquè es mantinguin hidratats.

 

Alerta amb els motors calentets!

Quan el cotxe s’apaga, aquest es manté a una temperatura elevada durant un temps. Això pot resultar atractiu per a gats que viuen en patis i garatges. Per evitar accidents, abans d’engegar el vehicle, sempre és recomanable aixecar el capó i revisar que no hi hagi cap gatet dormint dins del motor.

2017-09-13T10:17:24+02:00 24 Gener 2017|Categories: Gats, Gossos|