Notícies

//Els gats geriàtrics

Els gats geriàtrics

Les importants millores en la nutrició i en l’atenció veterinària han permès que els gats visquin cada vegada més. En l’última dècada el nombre de gats majors de 10 anys va augmentar en aproximadament un 15%. Els gats majors de 10 anys es consideren geriàtrics, però la majoria d’ells viuran encara en bones condicions fins els 14 anys o més.

EFECTES DE L’ENVELLIMENT

Igual que passa amb les persones, l’envelliment canvia el funcionament de l’organisme.
Els gats majors són menys actius, amb el que el seu to muscular es redueix i disminueix la seva capacitat per córrer, saltar o grimpar. La falta d’exercici contribueix a la degeneració de les articulacions.
És freqüent que perdin la gana, perquè els seus sentits del gust i l’olfacte es deterioren amb l’edat. També són molt freqüents els problemes amb les dents, i el dolor pot fer que es resisteixin a menjar.
El funcionament de l’intestí pot també deteriorar-se, causant problemes com la disminució de l’absorció de nutrients i la conseqüent pèrdua de pes. Alguns gats majors presenten restrenyiment.
La sensació de set disminueix, beuen menys i poden arribar a estar deshidratats; això és particularment perillós en gats amb malalties renals.
Els gats grans dormen més, encara que el seu somni és menys profund.
Amb freqüència la qualitat del seu pèl és pitjor, i això els fa més sensibles a la humitat i al fred.

REVISIONS GERIÀTRIQUES

Els gats grans haurien de visitar regularment el veterinari per controlar el seu estat general. La majoria de clíniques veterinàries disposen de mitjans per dur a terme una revisió mèdica geriàtrica bàsica per avaluar els problemes de cor, tiroides, boca, etc. També és possible que li recomanin efectuar anàlisi de sang per comprovar el funcionament del ronyó, fetge i tiroides, així com recompte de cèl·lules sanguínies (hemograma).

Es recomana seguir vacunant regularment als gats grans, perquè encara que no està suficientment provat, sembla que el sistema immunitari de l’animal es fa menys eficaç amb l’edat i el gat seria més vulnerable a patir determinats processos com les malalties víriques de l’aparell respiratori. Les vacunacions de record estimulen el sistema immunitari del gat i li permeten defensar-se d’aquestes infeccions.

L’envelliment també pot causar canvis en el pes. Molts gats presenten sobrepès quan són adults però la majoria s’aprimen bastant quan envelleixen, per la qual cosa el control regular del pes és també important.

 

CONSELLS PER A l’ALIMENTACIÓ

Els gats grans tendeixen a beure menys, per la qual cosa és aconsellable que se’ls proporcioni dieta humida (llaunes) amb alt contingut d’aigua.

Alguns animals haurien de ser alimentats amb dietes especials de prescripció veterinària; per exemple, és freqüent que els gats grans tinguin disminuïda la seva funció renal i les dietes amb baix contingut en proteïnes i fòsfor els resulten beneficioses.

 

COM PODEM FER LA SEVA VIDA MÉS CONFORTABLE?

Encara que molts gats envelleixen sense problemes i no necessiten tractaments especials, apreciaran que el seu entorn sigui més confortable. Els gats grans han de tenir un lloc de descans càlid i protegit de corrents d’aire on puguin dormir sense ser molestats. Sovint

gaudeixen estirant-se i les hamaques especialment dissenyades per ser penjades de radiadors són molt populars. Els problemes musculars i articulars els dificulten pujar a les cadires, per la qual cosa se’ls poden facilitar banquetes o escambells que actuaran com a esglaons d’una escala.

Si el gat surt a passejar fora de casa, seria convenient que estigués identificat amb microxip, ja que és obligatori, i ens ajudarà a localitzar-ho si es perdés. També hauríem d’avisar als veïns si creiem que el gat pugui estar desorientat i no sàpiga tornar a casa. No hem d’oblidar vigilar les seves ungles, ja que amb l’edat aquestes perden capacitat retràctil i poden enganxar-se en les catifes, coixins… De vegades també hi ha sobre creixement de les ungles arribant fins i tot a clavar-se en els coixinets, i és molt dolorós per ells. En aquest post podeu veure com cuidar les ungles correctament.

Amb l’edat, tendeixen a empolainar-se menys i necessitaran raspallats freqüents. També pot ser necessari eliminar les restes de secrecions al voltant dels ulls, nas i anus; per a això fregarem aquestes zones amb suavitat usant un cotó humitejat en aigua temperada.

En general als gats grans els agrada descansar tranquil·lament lluny de les zones més freqüentades i sorolloses i sovint procuren allunyar-se dels nens o dels altres animals de la casa.

 

MALALTIES FREQÜENTS

L’insuficiència renal i l’artritis són algunes de les malalties més freqüents en el gat geriàtric. Altres malalties que també es diagnostiquen amb freqüència són les d’origen hormonal (diabetis, hipertiroïdisme – excés de producció d’hormones tiroïdals-), hipertensió, tumors, malaltia periodontal, artritis i infeccions com la provocada pel virus de la immunodeficiència felina (FIV).

Moltes vegades aquests animals pateixen diverses d’aquestes malalties al mateix temps, la qual cosa pot complicar el diagnòstic. És molt important diagnosticar-les i tractar-les el més aviat perquè el nostre gat mantingui una bona qualitat de vida durant el temps més gran possible.

 

ÉS MOLT VELL EL MEU GAT?

És possible que el seu gat conservi un aspecte juvenil encara que de fet sigui ja un gat geriàtric. En aquest quadre podeu veure l’edat aproximada del vostre amic felí comparada amb la dels humans.

EDAT DEL GAT EQUIVALENT EN EDAT HUMANA EDAT DEL GAT EQUIVALENT EN EDAT HUMANA
1 any 15 anys 11 anys 60 anys
2 anys 24 anys 12 anys 64 anys
3 anys 28 anys 13 anys 68 anys
4 anys 32 anys 14 anys 72 anys
5 anys 36 anys 15 anys 76 anys
6 anys 40 anys 16 anys 80 anys
7 anys 44 anys 17 anys 84 anys
8 anys 48 anys 18 anys 88 anys
9 anys 52 anys 19 anys 92 anys
10 anys 56 anys 20 anys 96 anys
2017-09-13T10:18:06+02:00 23 Novembre 2016|Categories: Gats|