Notícies

/, Gats/Ficar el gat al transportí

Ficar el gat al transportí

Com fico al meu gat en un transportí?

Hi ha vegades que ficar al nostre amic felí al transportí pot resultar complicat i molt estressant, tant per al gat com per a l’humà que ho intenta. Us donarem uns consells per intentar que la propera vegada resulti una mica més fàcil.

 

Quin és el més apropiat?

El transporti ideal és un de rígid amb porta de reixeta que permeti que en la consulta retirem la part superior i així poder explorar al gat sense necessitat d’obligar-ho a sortir del seu refugi.

Si un gat passa molta por al transportí, eliminarà feromones d’alarma que impregnaran tot l’habitacle. Les feromones d’alarma deixen una olor que provoca que el gat estigui alerta i a la defensiva, per això no voldrà tornar a entrar-hi. El simple gest de netejar bé el transportí després d’una visita al veterinari, per exemple, eliminarà l’olor i farà que la predisposició del gat quan intentem ficar-li dins de nou sigui menys violenta, ja que no ho “ensumarà” com una cosa negativa.

 

COM FER QUE EL TRANSPORTÍ SIGUI AGRADABLE PER AL NOSTRE GAT

Hem d’intentar que el transportí deixi de ser un lloc negatiu per a ell. Per a això, podem provar diverses coses:

És important intentar habituar al gat al transportí com més aviat millor, i ens serà molt més fàcil si ho fem a una edat primerenca. Ha de fer olor agradable i resultar-li familiar. És a dir, ha d’estar a la vista i accessible

de manera habitual. Gairebé tots hem comès l’error de guardar el transportí després de la visita i no tornar-ho a treure fins a la següent vegada que ho necessitem i observem com el gat fuig quan ho veu. Si a més, introduïm una manta o coixí que sòl fer servir, ho estimularem al fet que ho utilitzi com a refugi. També podem introduir joguines o premis que li agradin.

Si l’experiència anterior va ser desagradable, ha de ser rentat amb aigua i sabó per treure l’olor de feromones d’alarma.

La pulverització amb sprays de feromones facials felines, fan que el transportí faci olor de “llar”, sempre que s’hagin retirat les feromones d’alarma mitjançant el rentat. Aquestes feromones també poden ajudar al fet que estiguin més relaxats durant els viatges.

Posar el transportí en un lloc de la casa elevat o agradable per al gat ajudarà al fet que ho utilitzi com a refugi per descansar. Al principi es pot treure la coberta superior perquè el gat entri amb més confiança i, en uns dies, ja es podrà tornar a col·locar.

Durant els viatges, una bona idea és cobrir el transportí (amb una funda, un petit llençol, una manteta…) i no retirar-ho fins que arribi a la seva destinació. Això farà que el gat senti el transportí com el seu refugi dels sorolls externs.

Malgrat tot això, pot ser que el nostre gat no vulgui entrar voluntàriament en el transportí. Us explicarem alguns trucs que us poden ajudar, però cal mantenir sempre les pautes de rentar prèviament, impregnar amb feromones i cobrir durant el trajecte.

Poseu el transportí en vertical i fiqueu al gat agafant-ho per les aixelles.

Si teniu a algú que us ajudi, agafeu al gat d’una banda i situa-ho enfront del transportí amb la porta oberta. Fiqueu al gat al mateix temps que algú mou el trasportí cap al gat.

Poseu la part inferior del transportí amb la part de la porta contra una paret, fiqueu al gat i col·loqueu la part superior ràpidament. Finalment, col·loqueu la porta amb cura que no surti corrent i de no enxampar-li. Inclinar a poc a poc el transportí cap a enrere perquè el gat rellisqui al fons també us pot ajudar en aquest pas.

Prepareu el transportí obert en un lloc elevat deixant que sobresurti una mica perquè el gat no pugui recolzar-se en cap lloc. Agafeu al gat col·locant-vos d’esquena al transportí, doneu un gir ràpid i fiqueu-lo dins. El gir desconcertarà al gat i farà que no esperi el que anem a fer.

Si res d’això funciona, pots consultar en qualsevol dels nostres centres Vet’s sobre els sedants per via oral. Aquests sedants triguen uns 30 minuts a començar a fer efecte i duren entre 6 i 8 hores. Són molt segurs, però encara així tenen contraindicacions que cal consultar amb el veterinari.

2017-09-13T10:21:58+02:00 31 Març 2016|Categories: Consells, Gats|