Notícies

/, Gats, Gossos/Por als sorolls

Por als sorolls

Molts gossos i gats pateixen ansietat i fins i tot pànic amb els forts sorolls dels petards o les tempestes.

Per què el meu gos té por?

Cada animal és únic i respon de forma individual als diferents estímuls, però hi ha factors com la socialització, el caràcter, la genètica o inclús l’actitud del propietari, que poden influir en el seu comportament.

És important entendre que la por és una resposta emocional adaptativa que es presenta en situacions que l’animal intueix com una possible amenaça. Es tracta d’una reacció natural i permet allunyar-se o protegir-se d’estímuls nocius o perills i la seva funció és augmentar les possibilitats de supervivència.

Durant la revetlla de Sant Joan i en els dies previs, l’animal ha de conviure amb sorolls als que probablement no està acostumat i potser provoquen en ell comportaments poc habituals, pels que hem d’estar preparats.

Si l’animal s’espanta amb facilitat amb el soroll dels petards, pot ser que visqui situacions de pànic que li facin, per exemple, sortir corrent sense control, amb el perill que això suposa. És per això que hem de tenir cura de portar-lo lligat amb seguretat quan sortim a passejar i prendre precaucions amb els gossos que estan als patis o terrasses, ja que poden arribar a saltar les tanques. Cada any les protectores s’omplen l’endemà de la revetlla d’animals que han fugit presos del pànic i que no han sabut tornar a casa. En aquests casos, la manera més ràpida de recuperar la nostra mascota és mitjançant el microxip.

També poden amagar-se sota el llit, orinar a dintre de casa, beure més aigua, menjar menys…

Habiliteu una zona segura.

Si el teu gos té por, podeu facilitar-li una zona segura a casa que l’ajudi a sentir-se més tranquil.

Una possible zona segura serà qualsevol lloc còmode que el mantingui el més allunyat possible del soroll. Si has notat que el teu gos s’amaga de forma natural a sota el llit, a la banyera o a una habitació més interior, per exemple, col·loca allà el seu llit i els estris per menjar i beure. També pots posar les seves joguines i un grapadet de llaminadures.
Tanqueu bé les finestres i abaixeu les persianes per tal d’esmorteir el soroll que vingui del carrer. També podeu posar música i, si fa massa calor, un ventilador. No oblideu deixar les portes obertes per què pugui accedir al seu refugi.
Feromones: existeixen al mercat pastilles, collars o difusors de feromones relaxants indicades en cas de por i fòbies que el podrien ajudar.
També hi ha fàrmacs que ajuden a passar millor la revetlla i que moltes vegades són un complement necessari a les altres mesures. Consulteu amb el vostre veterinari.
En conjunt, tot funcionarà molt millor si positivem la zona abans de la Revetlla. És a dir, procurem que l’animal ja ho tingui assimilat com a refugi agradable durant els dies previs.

 

Recomanacions generals:

Ser comprensius, ja que aquests comportaments venen desencadenats pels efectes de l’estrès i l’animal no és capaç de controlar-los.
Ignorar la seva actitud i actuar amb normalitat, no provar de calmar-lo o consolar-lo, per tal de no reforçar el comportament negatiu.
No l’obligueu a sortir al carrer. Forçar-lo a sortir durant els focs o una tempesta pot ser contraproduent i la reacció es podria incrementar. Podeu posar papers de diari per tal que pugui fer les seves necessitats però, si les fa fora, no el renyeu.
Passar la Revetlla a llocs llunyans a les zones de celebració.
Crear un lloc segur a casa.
Consultar amb el veterinari.

Ja hem dit que la por és una resposta emocional natural i inclús necessària. Però, si la reacció de por és exagerada o desproporcionada a l’estímul que la provoca, llavors parlem de fòbia. I les fòbies no són adaptatives ni afavoreixen la supervivència, al contrari, dificulten la vida i ens suposen un problema. És per això que les fòbies s’han de tractar amb l’ajut d’un especialista.

2017-09-13T10:25:14+02:00 19 Juny 2015|Categories: Consells, Gats, Gossos|